Portretten

Jolanda Tielens-Aarts

“Hoe de menselijke figuur een emotie kan uitdrukken en oproepen is voor mij een bron van inspiratie. Het schilderen naar levend model is daarom erg belangrijk voor mij. Een model kan elk moment weglopen en dat vereist een snelle en doeltreffende interpretatie van de situatie. Er is geen tijd voor nadenken, ik schilder wat ik zie en wat ik voel.”

Opleiding

Jolanda Tielens-Aarts (1966) is, na het Peelland College Deurne VWO te hebben afgesloten met tekenen als examenvak, afgestudeerd aan de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens deze studie heeft ze diverse teken- en schilderlessen gevolgd, gericht op het weergeven van conceptuele productideeën, gebouwen en mensen.

In het dagelijks leven

In het dagelijks leven is ze verlichtingsontwerper. Met originele, doordachte concepten geeft ze gebouwen of ruimtes extra waarde en sfeer. Licht beïnvloed meestal onderbewust je gevoel, dat maakt het volgens haar zo’n interessante ‘bouwsteen’. Als verlichtingsontwerper maakt ze kleine, snelle schetsjes om verlichtingsoplossingen te visualiseren voor anderen.

Over Jolanda’s werk

Jolanda gebruikt graag mensen om een sfeer of een thema te visualiseren.

Ook vindt ze het interessant om schilderijen te maken die verbonden zijn met de plaats waar ze komen te hangen. De voorstelling moet iets doen met de beleving/gedachten van de toeschouwer op die specifieke plek.

Kleur is voor haar een belangrijk middel om sfeer en emotie uit te drukken. Met acryl- en olieverf zijn er oneindige mogelijkheden. Daarom gebruikt ze beide graag. Acryl gebruikt ze wat schetsmatiger, waardoor verfstreken duidelijk zichtbaar zijn en de details minder uitgewerkt worden. Het resultaat is schilderachtig, een sfeervolle impressie.

Jolanda haalt inspiratie uit de mensen zelf; hoe ze overkomen, wat ze misschien denken, wat ze willen vertellenen.

De modelschilderingen zijn gemaakt naar levende modellen op diverse locaties.