Josje Schut

Het atelier van Josje Schut
Josje’s atelier

Josje Schut is ontwerpster en onze directe buurvrouw in de Stadstuin, in Utrecht. Als wij van OM-GEVING aan het werk zijn kunnen we Josje door de muren heen horen werken.

Als je de Stadstuin binnenkomt zie je Josje’s lampen meteen hangen in het lunchcafé op de begane grond, op de begane grond. Onze werkruimtes zitten op de eerste verdieping. Hiervoor zaten we samen in een atelier op Eiland 8, ook in Utrecht.

Josje is productontwerper. Ze studeerde in 2011 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Kort daarna richtte ze haar eigen ontwerpstudio op. Ze ontwerpt gebruiksproducten, voornamelijk voor het interieur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vazen, schalen, tafels, stoelen of servies.

Mijn grootste inspiratiebron is de mens. Ik observeer hun manier van handelen, de gewoontes en gebruiken die men hanteert. Dit probeer ik af en toe te doorbreken door ervoor te zorgen dat er een vervreemding ontstaat. Tevens om te laten zien dat het ook anders kan dan wat men gewend is. Voor mij staat de interactie tussen de mens en het product centraal. Ik vind het belangrijk dat ze elkaar kunnen aftasten en leren kennen.

Zo bijvoorbeeld haar in 2012 ontworpen ‘SCALE’: een handgemaakte (fruit)schaal, gemaakt van houten latjes, elastiek en een metalen ring. Door het gebruik van dit ontwerp neemt de schaal zijn vorm aan. De hoeveelheid bepaalt hoe de schaal eruit ziet. Door de interactie met dit ontwerp aan te gaan laat het product zijn mogelijkheden zien. De schaal is uitermate geschikt voor fruit door voldoende ventilatie. Haar lamp ‘BEAM’ kan zich eveneens aan de omgeving aanpassen: het is zowel een hang- een muur- als een plafondlamp.

Haar doel? Dat haar producten door veel mensen om haar heen gebruikt worden. Op die manier kan Josje de mogelijkheid krijgen om meerdere collecties te kunnen ontwerpen en ontwikkelen.