Sieraden van porselein

Mianne de Vries

Mianne is grafisch vormgever én productontwerper.  Ze is gevestigd in de Vechtclub XL, een culturele broedplaats in Utrecht. Daar maakt ze o.a. de porseleinen ‘Lost Balloon’ broches en de geometrische ringen van de serie ‘STOOK’, tevens van porselein.

De ‘STOOK’ ringen laten Mianne van haar meer conceptuele kant zien: de breekbaarheid van de ring maakt deel uit van het concept, waardoor het niet alleen een accessoire is maar een product dat aandacht vereist, dat verzorgd moet worden.

Mianne won de Volvo Design Challenge met ‘Capture Vase’, een fotosensitieve  vaas met pinhole verpakking waardoor de omgeving waar de vaas uitgepakt word op de buitenkant vastgelegd word.

Wat is je vak?

Ik ben product- en grafisch vormgever. Tijdens mijn studie als grafisch vormgever op Media College Amsterdam ben ik al begonnen met freelance grafisch werk. Na mijn studie Product Design aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht ben ik geheel voor mijzelf begonnen als ontwerper. Naast grafisch ontwerp opdrachten bedenk, produceer en verkoop ik mijn eigen producten. Dit doe ik online in verschillende winkels en musea door heel Nederland.

 

Wat wil je bereiken met je producten?

Als ontwerper probeer ik altijd op zoek naar interactie tussen product en gebruiker. Ik zoek naar een spanning rondom een product. Ik probeer een keuze aan een product te koppelen. Een moment te creëren rondom het product waardoor het persoonlijk wordt en je bewuster met je product om gaat.

 

Met welke materialen werk je graag en waarom?

Ik werk regelmatig met keramiek maar ook textiel en papier komen regelmatig voorbij.

 

Waar maak je de producten?

De meeste producten worden in mijn studio in de Vechtclub xl gemaakt.

 

Waar haal je inspiratie uit?

Mijn inspiratie kan ik overal uit halen.
Soms popt een product idee al vrij uitgewerkt in mijn hoofd op en ga ik er mee aan de slag.
En soms is er een bepaalde fascinatie of vaag idee. Dan doe ik eerst veel onderzoek en experimenten om tot een mooi eind product te komen.