noest broodplank skyline utrecht dom
Noest, oftewel Tom van Straaten,
 maakt unieke producten van Utrechts stadshout. Bomen die gekapt moeten worden krijgen op deze manier een tweede leven. In elk product staat met laser gegraveerd van welke boom het afkomstig is. Dus niet alleen welk soort hout, maar ook in welke straat de boom stond!

 

 

Schermafbeelding 2016-08-07 om 14.19.32

Oud hout, nieuwe start

Tom heeft een achtergrond in de evenementenorganisatie. Toen hij op zoek was naar meer vrijheid en meer eigen ondernemerschap kwam hij in aanraking met stichting Tafelboom, een Utrechtse organisatie dat gekapt stadshout een nieuwe bestemming geeft.

Bij Tafelboom (nog steeds leverancier van al het hout dat voor de producten va Noest gebruikt wordt) is Tom verliefd geworden op dit bijzondere lokale hout.

 

Dit inspireerde hem om ook zelf aan de slag te gaan om mooie houtproducten met een verhaal te maken.

Zijn achtergrond in de evenementenorganisatie kwam goed van pas bij het opzetten van zijn eigen bedrijf: daadkracht, goede planning en oog voor detail hebben gemaakt dat de producten van Noest al snel vanuit zijn werkplaats de winkels bereikten.

Naast de snijplanken waar hij mee begon maakt Tom nu ook kleine meubels. En zijn Dom-sleutelhangers zijn een waar succes gebleken!

Over de bomen

Op elk product staat niet alleen van welk soort boom het hout afkomstig is, maar ook op welke plek die boom precies stond en in welke periode.

 

Scroll naar beneden voor de producten van Noest om om-geving.nl.

Tom van Straaten Noesthout

noest – van boomstam tot snijplank from Tom van Straaten on Vimeo.

‘Skyline Utrecht’ brood- of snijplank van Utrechts stadshout – Europese Es, Rotsoord Utrecht (1975 – 2014)
‘Skyline Utrecht’ brood- of snijplank van Utrechts stadshout – Europese Es, Rotsoord Utrecht (1975 – 2014)
  • Brood-/snijplank, handgemaakt van het hout van Europese Es die van 1975 tot 2014 in Rotsoord, Utrecht stond.
  • Afgewerkt met druivenpitolie.
  • In de plank staan in één lijn de meest iconische gebouwen van Utrecht gegraveerd. Op de achterzijde staat het soort, de locatie en de leeftijd van de boom vermeld.
  • Afmetingen: 28cm x ca 14,5cm x 2cm

Over ‘noest’ 
Het hout wordt verzaagd en gedroogd door Stichting Tafelboom (Rotsoord, Utrecht);  daarna wordt het hout bewerkt in de werkplaats van Tom van Straaten aan de Lanslaan in Utrecht. Stichting Tabelboom geeft Utrechts stadshout dat toch gekapt moet worden een tweede leven.
Grote planken worden eerst verzaagd, daarna geschaafd en drie keer geschuurd. Door middel van een computer aangestuurde frees wordt de skyline in de plank gegraveerd. En door middel van een laser wordt de plank voorzien van de informatie van de boom. De plank wordt afgewerkt met druivenpitolie.
Video van het maakproces: https://vimeo.com/170475563
40,00 In winkelmand